De marketing- en salesorganisatie van de toekomst

Wie dacht dat sales en marketing niet samen kunnen werken, heeft het mis. Een gestroomlijnde samenwerking tussen marketing en sales kan tot wel 26% meer omzet opleveren. Veel organisaties laten op dit gebied nog teveel kansen liggen. Dat is zonde, want een optimale samenwerking tussen deze twee afdelingen is dé manier om bedrijfsgroei mogelijk te maken.

Als ondernemer ben ik continu op zoek naar manieren om bedrijven te laten groeien. Zo kwam ik een aantal jaren geleden in aanraking met het inbound marketing principe. Leadgeneratie leek toen de formule voor succes te zijn. Hoewel het genereren van leads nog steeds een belangrijke rol speelt in de uitbreiding van het aantal klanten, weet ik inmiddels dat er meer bij komt kijken dan puur leadgeneratie.

Het genereren van grote hoeveelheden leads heeft namelijk weinig zin wanneer marketing en sales niet goed op elkaar ingespeeld zijn. Binnen mijn bedrijf Lead Today houd ik me voor een groot deel bezig met sales. In die rol heb ik bij de meest uiteenlopende organisaties mogen pitchen. Keer op keer zie ik tijdens die gesprekken dat het op de samenwerking tussen marketing en sales misloopt.

Het is natuurlijk hartstikke leuk dat marketing een stapel leads aanlevert, maar het zijn zeker niet altijd de veelbelovende klanten waar sales op hoopt. Andersom raakt marketing gefrustreerd dat sales de aangeleverde leads niet opvolgt of klaagt over de kwaliteit van de leads. Dit vraagt om gemeenschappelijke definities van de ideale klant, wederzijds begrip en een duidelijke afstemming van taken.

Als onderdeel van mijn salesteam respecteer ik de werkzaamheden van marketing en wil ik deze graag beter begrijpen. Daarom werken wij binnen Lead Today continu aan alignment. Waar komen leads vandaan, wie volgt ze op, wat gebeurt ermee en wanneer zijn ze van goede kwaliteit? Dit zijn vragen die we wekelijks met elkaar bespreken tijdens meetings.

Door inzicht in het proces te creëren ontstaat een gestroomlijnde marketing en sales funnel. Zowel marketing als sales weten precies wat hen te doen staat. Daarnaast gaan de werkzaamheden van marketing naadloos over in die van sales, zodat leads een doorlopende weg door de funnel afleggen en er geen saleskans verloren gaat.

Deze alignment van marketing en sales realiseren we niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze klanten. Hierbij proberen we marketing en sales vanuit onze expertise en ervaring te optimaliseren. Ik geloof namelijk dat er groeipotentie in iedere organisatie schuilt. Om die potentie te benutten is een transformatie van de marketing en sales aanpak nodig. Samen bouwen we de marketing- en salesorganisatie van de toekomst.

Robert de Boer
Directeur-eigenaar De Buik en Lead Today

Daar gaat je USP…

Sinds 1 maart ben ik lid van MCN. “Goeie timing” denk je nu waarschijnlijk. Nee, niet echt inderdaad. Ik had me net ingeschreven voor alle

Lees meer >>